kompetencje parlamentu europejskiego pdf

kompetencje parlamentu europejskiego pdf

Istnieją cztery wyjątkowe sytuacje, w których wniosek o wizę do pracy za granicą nie jest wymagane. Pierwszy wyjątek dotyczy cudzoziemców , którzy już posiadają ważne zezwolenie na pobyt w Turcji, nie są one wymagane do uzyskania wizy na pracę z urzędu konsularnego tureckiej. Drugi wyjątek obejmuje wszystkich cudzoziemców, którzy ubiegają się o odnowienie ich zezwoleń na pracę. Oni nie muszą uzyskać nową wizę pracy, jeżeli złożenie wniosku o przedłużenie 15 dni po upływie okresu ich zezwolenia na pracę wygasła. Trzeci wyjątek obejmuje cudzoziemców, którzy są wymienione w artykule 2 AWPL, które nie podlegają wymogom nałożonym przez AWPL i mogą być stosowane bez wizy pracy przez ministerstwa i inne instytucje publiczne na podstawie upoważnienia udzielonego przez innych ustaw. Wreszcie, cudzoziemcy, którzy otrzymali zezwolenie na pobyt w Turcji jako uchodźców i azylantów są zwolnione z uzyskania wizy na pracę w celu uzyskania zezwolenia na pracę.

Prawo tureckie wprowadza cztery rodzaje pozwoleń na pracę. Pierwsza kategoria jest zezwolenie na pracę na czas określony, który jest podany zachowują ważność przez okres co najwyżej jednego roku. Po prawnej czas pracy do jednego roku, pozwolenie pracy może być przedłużony do trzech lat, a po trzech latach prawnych okresu pracy, warunki zezwolenia na pracę może zostać przedłużony o maksymalnie kolejne trzy lata. Ten rodzaj zezwolenia na pracę jest regulowana zgodnie z dokumentem pobytowym w zakresie jej trwania. Jednak Artykuł 5 stanowi, że AWPL określony okres czasu zezwolenia na pracę może zostać przyznana na rzecz małżonka i dzieci wszelkich obcych, jeżeli zostały one legalnie zamieszkiwał z cudzoziemca przez okres co najmniej pięciu lat. Przepis ten prowadzi do negatywnymi skutkami, ponieważ oznacza to, że małżonkowie i dzieci nie są uprawnieni do uzyskania zezwolenia na pracę na okres pięciu lat w Turcji.

Wpis zawdzięczamy